IGRT Planlaması

IGRT planlaması birçok basamak içerir. 

Radyoterapi bölümüne gelirsiniz. Önce bir bilgisayarlı tomografi çekilir. Aynı zamanda tedavi edilecek bölgenin MR veya PET görüntüleri de olabilir.
Bu görüntülerden gelen bilgiler, doğrudan radyoterapi planlanan bilgisayara aktarılır. Tedavi ekibi, bu görüntüleri kullanarak dikkatlice tedaviyi planlarlar. Son derece gelişmiş doz hesaplamalar kullanarak, tümör şekline en iyi uyan, güçlü doz modelini bulurlar. Bu planlama, diğer tip radyoterapi planlamalarından daha uzun sürer.

 

Cilt İşaretlemesi:

Radyoloji teknikerleri, her seansta tedavi edilecek alanı doğrulamak için, sizin cildinize işaret koyabilirler.

 

Kalıp ve Maskeler:

Eğer baş-boyun bölgesinden IMRT alacaksanız, tedavi süresinde plastik bir kalıp giymeniz gerekir. Bunun maske veya kalıp olduğu söylenebilir. Bazı maskeler saydam, bazıları değildir.
Meme, bacak, bazen tüm vücut gibi vücudun diğer taraflarına uygulanan tedavilerde de kalıp veya maske yapılabilir.
Kalıp veya maske tedavi süresince tedavi alanını sabit tutar. Böylece tedaviniz olabildiğince doğru olması sağlanır. Böylecene her türlü işaretleme cildiniz yerine maske üzerinde yapılabilir.

 

*Metal Markerlar:

Doktorlar veya teknikerler, tümörünüz için veya yakınına küçük metal markerlar yerleştirmek isteyebilirler. Bunları yerleştirmek için, doktor bir iğneyi, tümör bölgeye yakın bir yerden ciltten içeriye sokar. Bunu genellikle ultrason görüntüleri altında yapar. İğnenin ucu doğru bölgeye geldiğinde doktor küçük bir altın markerı buraya bırakır. Teknikerler , tedavi sırasında alınan X-Ray veya tomografide bu markerı görürler. Bu tedavinin daha iyi hedeflenmesini ve doğruluğunu sağlar.

 

PLANLAMA SONRASI:

Planlama sonrası, doktorunuzun ve fizikçinizin sizin tedavi planınızı yapması için genellikle 1 hafta beklersiniz. Daha sonra ilk doz radyoterapiyi almak üzere radyasyon verilir.